icon search my accountcountry selector
Vores historie

Begyndelsen til en morgenglad succes

Når du køber dine Kellogg’s produkter, tænker du formentlig ikke over, hvorfor de hedder Kellogg’s, eller på hvordan og hvornår de blev til. Men vi skal faktisk over 100 år tilbage i tiden for at finde starten på det, der i dag er virksomheden Kellogg.

Det hele startede i byen Battle Creek i Michigan i USA på det internationalt anerkendte helsesanatorium ’The San’ (det vi i dag kalder et kurcenter). Her blev gæsterne tilbudt en vegetarisk, fedtfattig og fiberrig kost samt rigelig motion og frisk luft. Berømtheder som Henry Ford, Thomas Edison og Johnny Weismüller besøgte sanatoriet. Brødrene Kellogg arbejdede begge på ’The San’, hvor de blandt andet eksperimenterede med at udvikle kornbaserede produkter til sanatoriets gæster.

De verdensberømte Kellogg’s Corn Flakes blev faktisk opfundet ved et tilfælde.

Brødrene forsøgte sig hele tiden med nye produktionsteknikker, og de gjorde et stort fremskridt, da de besluttede sig for at valse kogte hvedekorn.

Men en dag i 1894 blev brødrene under et af deres eksperimenter afbrudt i deres arbejde, og de glemte hveden, som stod og kogte videre. Da de kom tilbage, valsede de som sædvanlig hveden – men fik et noget anderledes resultat. Hveden kom nemlig ud som små flager i stedet for én stor plade, og når flagerne blev bagt, blev de lette og sprøde. Det var sådan, flagen så dagens lys.

Brødrene Kellogg begyndte at servere den nye opdagelse for sanatoriets gæster, som viste sig at være vilde med de sprøde flager. Når gæsterne havde forladt ’The San’, kontaktede mange brødrene Kellogg i håb om at kunne få leveret flere af de velsmagende flager. Efterspørgslen gjorde, at Dr. John Harvey Kellogg startede en produktion på sanatoriet og kaldte virksomheden ’The Sanitas Food Company’. Broderen Will Keith Kellogg blev direktør og fortsatte samtidig med at udvikle flager. Han arbejdede også med andre kornsorter som f.eks. majs, som han kogte med malt, sukker og salt. Og det var netop majs, der i 1898 blev til de Corn Flakes, som vi kender i dag.

Kellogg Company grundlægges

I 1902 ønskede Will Keith Kellogg at starte sin egen virksomhed, så han kunne sælge Kellogg’s Corn Flakes. Det tog dog fire år, før han kom i gang, fordi en brand ødelagde ’The San’ og han måtte hjælpe sin bror med at få sanatoriet genopbygget. Den 1. april 1906 slog Will Keith Kellogg endelig dørene op for produktionen af Kellogg’s Corn Flakes i sit eget firma ’The Battle Creek Toasted Corn Flake Company’ – det der i dag er kendt som ’The Kellogg Company’. Der var stor interesse for den nye slags morgenmad, og der var ikke mindre end 42 konkurrerende virksomheder i Battle Creek, som producerede cerealier (morgenmadsprodukter) på det tidspunkt.

For at overleve i den hårde konkurrence satte Will Keith Kellogg sin underskrift på alle pakker, der forlod fabrikken. På den måde vidste forbrugerne, at det var den originale vare og dermed samme gode kvalitet. Kigger du på Kellogg’s pakkerne i dag, er underskriften der stadig – det er nemlig den, der er blevet til Kellogg’s logoet.

Morgenmaden breder sig

En helsides annonce i ’The Ladies Home Journal’ i 1906 vendte op og ned på Kellogg’s situation. Annoncen opfordrede alle husmødre til at spørge efter Kellogg’s produkter i deres lokale butik – og det budskab tog husmødrene til sig. Salget steg fra 33 pakker om dagen til 2900 – om dagen! I 1909 rundede salget en million pakker om året.

Kellogg var blandt de første virksomheder, der trykte ernæringsbudskaber, opskrifter og produktinformation på pakkerne.

I 1923 blev Mary Barber ansat, og hun etablerede en ernæringsafdeling, hvor der blev udviklet opskrifter og formidlet ernæringsviden til forbrugere og undervisere.

Allerede året efter åbnede Kellogg’s en fabrik i Australien, og i 1934 kom Kellogg’s også til Europa, hvor en fabrik i Manchester blev åbnet.

Med den økonomiske succes i ryggen grundlagde Will Keith Kellogg i 1930 en fond ’The W. K. Kellogg Foundation’. Fonden eksisterer stadig i dag og har altid været helt adskilt fra virksomheden Kellogg. Fonden har til formål at hjælpe folk til at hjælpe sig selv ved at finansiere projekter inden for sundhed, uddannelse og landbrug. I dag sælges Kellogg’s produkter i mere end 180 lande.

Kellogg’s kom til Norden i 1929 og udviklede sig i de følgende årtier til Skandinaviens største morgenmadsproducent. Der skulle gå 23 år fra Kellogg's Corn Flakes var opfundet, før den amerikanske nyskabelse kom til Danmark. Det var i 1929, hvor man for første gang kunne købe Kellogg's Corn Flakes i danske butikker.

Corn Flakes produktion i Danmark

I starten af 50'erne var Kellogg's ikke længere alene om at producere den populære morgenmad. Allerede i 1951 var Svendborg Boghvede- og Havremølle påbegyndt produktionen af Corn Flakes. Denne "konkurrent" skulle 10 år senere gå hen og blive identisk med Kellogg's Corn Flakes i Danmark, men allerede inden da, i 1957, havde Kellogg's etableret sin første Corn Flakes fabrik på dansk jord. De blev produceret på fabrikken i Heimdalsgade på indre Nørrebro. Her producerede man nu Kellogg's Corn Flakes og Kellogg's Rice Krispies.

Kellogg overtog majoriteten af aktierne i den moderne mølle etableret på Østre Havn i Svendborg som på dette tidspunkt beskæftigede 135 medarbejdere. To år senere overtog Kellogg de resterende aktier, og Svendborg Boghvede- og Havremølle skiftede navn til Nordisk Kellogg's A/S.

I 1988 kunne Møllen i Svendborg fejre sit 100 års jubilæum som Skandinaviens største producent af morgenmadsprodukter. På det tidspunkt blev der produceret 90.000 kg Corn Flakes per dag til morgenborde i hele Europa.

Salgs- og markedsføringsorganisation separeres fra produktionen

I slutningen af 1980'erne blev salg og markedsføring adskilt fra fabrikken i Svendborg og flyttet til Glostrup. Virksomheden, der nu havde ansvaret for hele Norden, etablerede egne salgskontorer i de øvrige nordiske lande fra 1987. Sådan er status også i dag. Produktionen i Svendborg blev lukket i 1997, og de Kellogg's produkter, som danskerne spiser i dag, bliver produceret på Kellogg's fabrikker i England, Tyskland og Spanien.

Del dette